PLC MODUL NAPÁJENÍ A OVLÁDÁNÍ KROKOVÉHO MOTORU

PLC MODUL NAPÁJENÍ A OVLÁDÁNÍ KROKOVÉHO MOTORU

Tentokrát si ukážeme a vyzkoušíme modul pro napájení a ovládání krokového motoru v sestavě s PLC WL2000-AC. Tento modul je možné osadit také do PROFINET I/O periferie a připojit třeba k PLC Siemens Simatic S7, to ale až příště, zatím zůstaneme u našeho WL2000-AC.

Modul 1SM-50W-6DI2DO-P (2489830000) napájení krokového motoru 0,5 A až 2 A, určen do sestavy řady Weidmueller u-remote jak s PLC, tak se správným couplerem pro připojení na komunikační sběrnici periferie vzdálených I/O. Modul zabírá rozměr dvou menších modulů (23 mm), jedna polovina je výkonová část, druhá obsahuje ovládací vstupy a výstupy.


Ještě krokový motor s encoderem a jednoduchý snímač otáček. Sestava určená pro zkoušení různých variant, proto je osazen také motor s encoderem. Zapůjčení zajistila technická podpora Weidmueller.


Pro účely vyzkoušení si můžeme vybrat který signál využít, jestli encoder nebo jednouchý snímač, který generuje 4 impulsy na otáčku, podle počtu výřezů. :)




Krokových motorů existuje celá řada, v manuálu k nahlédnutí aspoň zapojení těch nejběžnějších, stejně jako základního ovládání.


Takto vypadají impulsy ovládání krokového na osciloskopu. Hezky je vidět fázové posunutí signálu, aby se motor vůbec točil. Tohle se generuje a ovládá v samotném modulu, není nutné si s tím dělat starosti.

Ovládání tentokrát vyřešíme hotové přes vizualizaci v řídicím PLC WL2000-AC, ukazovali jsme si tohle PLC i s jednoduchou vizualizací detailněji zde. Použijeme buď PC, nebo bezdrátový tablet.


Pokud se vše povede, bude ovládání motoru vypadat asi takto.


Takže připojení PLC s adresou 1.106 do naší sítě, patnáctka je naše PC.



V konfiguraci modulu krokového modulu je základní nastavení, vše se dá upravovat. Úplně stejné je to například v HW konfiguraci TIA Portal, pokud chceme modul ovládat z PLC Simatic.


Ukázka PLC programu. Tady v tomto jednodušším PLC se dá obsluha modulu napsat také relativně jednoduše. Jen je potřeba trochu nastudovat manuál, abychom věděli, co kde přijde.


Ovládání modulu se pak mapuje do globálních proměnných a je přístupné kdekoliv v PLC programu.


Stejně tak se vytvoří vizualizace pro ovládání motoru.


Ovládání krokového motoru z PC, zajímavější ale bude možnost ovládání bezdrátově z tabletu. Je to k vidění také na naší videoukázce v závěru článku.


Bezdrátové ovládání z tabletu jede úplně stejně jako z PC.

null

Jedná se o video na YouTube. Kliknutím na toto video souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů a podmínkami používání společnosti Google/YouTube. Souhlasíte také s našimi Zásadami ochrany osobních údajů.

Videoukázka ovládání krokového motoru.