U-REMOTE I/O

IO-LINK, PWM A IOT GATEWAY - část 1.

U-REMOTE I/O

U-REMOTE I/O S IO-LINK, PWM A IOT GATEWAY, PART 1

Naše PLC sestava abychom měli co a kde připojit. Tedy IO-Linkový snímač a zapojit PWM výstupy. Jako řídicí PLC použijeme Simatic S7-1200, kterému se nyní nemusíme tolik věnovat, mnohokrát jsme si ukazovali jak přes PROFINET připojit k PLC další zařízení a periferie u-remote od Weidmueller, například tady.

I/O periferie, zleva PROFINET PN ECO interface 2659680000 (coupler, vazební člen), PWM výstupní modul 1315610000, IO-Link master 1315740000, 8x DO 1315240000 a 8x DI 1315180000 modul.
Tento nový UR20-FBC-PN-ECO PROFINET coupler je levnější varianta coupleru UR20-FBC-PN-IRT-V2. Tato nová ECO verze nemá USB rozhraní, integrovanou svorku pro napájení výstupních karet a má omezení na 16 u-remote připojených karet. Zato vás vyjde na cca 5 tisíc (8,5 tisíc V2 coupler).


PLC Simatic jako PROFINET master.

V TIA portal je vše standardní, jak na to s I/O u-remote se podívejte ještě třeba zde. Připojení například IO-Link snímače jsme se věnovali tady.


Důležité je nastavení IP adres, ani ne z hlediska PLC Simatic a I/O periferie, ale hlavně následně při připojení IoT Gateway, tam to bude důležité a je potřeba si rozsah rozmyslet.

IoT Gateway IOT-GW30 2682620000 potřebuje jednu stranu do sítě s přístupem k internetu, druhou do dílenské s PLC. Ale to vše si ukážeme později, nyní postupujeme krok za krokem. Obě sítě budou samozřejmě přes Gateway odděleny.

Pro zátěž PWM výstupu použijeme LED RGBW světlo 2635090000, abychom si ukázali, jak funguje modulace. Tento PWM modul není určen pro napájení krokových motorů, ale pro zařízení vyžadující pulzní šířkovou modulaci, například pro regulaci topných těles a také klidně pro naše osvětlení.

IO-Link snímač stačí jakýkoliv, není nutné jej nějak parametrizovat, připojíme a jen přečteme data přes oblast procesních dat. Tak se to běžně dělá, pokud není nezbytné přes IO-Link něco se snímačem dělat za chodu zařízení.

Nastavení PWM modulu, periody v HW konfiguraci a střídu pak v PLC programu. Při PWM modulaci je frekvence nastavená napevno podle vztahu 1202 .. 8388607 * 20,83 ns. Tedy pro uvedený 1000000 to znamená cca 20ms = 50Hz.

Jaroslav Blažek Blaja

Na biografu pak vidíme, jak nám chodí střída impulsů PWM výstupu. Časovka je 4 ms/dílek, tedy 5 dílků * 4 = 20ms. Střída cca 1/4 odpovídá proměnné velikosti 250000.

Přesné podmínky pro nastavení PWM výstupu najdeme také v manuálu u-remote.

Asi takto jen pro ukázku ručního ovládání. Po při připojení ke gateway zkusíme tohle ovládání dálkově.

Jeden PWM kanál ovládá červenou barvu, druhý zelenou.

Ve VAT tabulce v TIA portal máme všechna data k dispozici, od IO-Link snímače na I76.0, ovládání PWM střídy. Tady je ta proměná nastavení střídy 250000.

Na modulu IO-Link použijeme jen jeden kanál a vše si necháme v defaultním nastavení. Snímač bude jen detekovat přítomnost předmětu v jeho rozsahu.

K této sestavě připojíme IoT gateway IOT-GW30 a vyzkoušíme si vzdálenou údržbu pomocí služby vzdáleného přístupu Weidmueller u-link Remote Access. V této bráně nám také poběží otevřený nástroj Node-RED, který jsme si ukazovali u PLC tady, pomocí kterého si upravíme data, proměnné pro vzdálenou potřebu. To vše ale v další části.

Zelená LED na snímači indikuje něco v dosahu snímače a navíc tuhle informaci přečteme jako bit v procesních datech. Nebo se nám aktivuje digitální výstup. Jak potřebujeme pro aplikaci.

null

Jedná se o video na YouTube. Kliknutím na toto video souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů a podmínkami používání společnosti Google/YouTube. Souhlasíte také s našimi Zásadami ochrany osobních údajů.

Koukněte na videoukázku PWM a IO-Link připojení.