PLC WL2000-AC ŘADY U-CONTROL 2000

PLC WL2000-AC ŘADY U-CONTROL 2000

PLC WL2000-AC ŘADY U-CONTROL 2000

V této řadě nabízí Weidmueller tři druhy CPU, detaily zde. Vypadají stejně, ale liší se právě podle instalovaného systému. V prvním SL2000-OLAC-EC běží OpenLinux, druhé WL2000-AC používá pro programování u-control web, tedy instalovaný webový server, třetí WL2000-IOT inženýrský nástroj u-create IoT. My si ukážeme prostřední variantu programování a vizualizaci přes webový server.

UC20-WL2000-AC používá vestavěný webový server pro vše, tedy konfiguraci, programování a také vizualizaci. Budeme zvědaví, jak to funguje. Je to zajímavé řešení, nepotřebujete nic, jen notebook s webovým prohlížečem a Ethernetovým portem. Vše ostatní je záležitost vlastního CPU.

Modulární systém u-remote je stejný jak pro naše PLC, tak pro periferie, kde se jednoduše místo CPU osadí interface - vazební člen, s patřičnou komunikací, Profinet, Profibus, EtherCat atd.

Jednotlivé připojené moduly se dají rozdělit na konektory a vlastní modul. Pro případ výměny není proto nutné odpojovat vodiče. Tento systém u-remote s naším PLC Simatic a komunikací PROFINET jsme si také ukázali v několika článcích.

U PLC si nastavíme jen správnou IP adresu - 192.168.1.105, pokud ji již nemáme, a jdeme na to.


Čtyři hlavní položky v menu, tedy konfigurace zařízení, kde si sestavíme připojené moduly za naše PLC, dále program, definice proměnných a vizualizace. Jednotlivé moduly nataháme do sestavy myší z katalogu, vše přitom opravdu běží v CPU přes webový server. Celou sestavu si ještě můžeme uložit do jednoho souboru a zpětně načíst.


Každý modul, pokud to umožňuje, můžeme parametrizovat, například náš čtyřkanálový pro připojení termočlánků, tak u něj nastavíme typ termočlánku a případné kompenzace.


K práci s proměnnými slouží tabulka globálních proměnných. Zde si definujeme, co potřebujeme. Například integer proměnné A, B a C budou sloužit k matematickému výrazu v PLC programu A + B = C, kde proměnné budeme zadávat přes vizualizaci. Každou definovanou proměnnou můžeme také jednoduše interně připojit - mapovat k použitému hardwaru, například k digitálnímu vstupu, výstupu, analogovému signálu atd. Většina nastavení je velmi předvídatelná, takže i při první práci s PLC všechno najdete.

PLC program, můžeme si vytvářet různé funkční bloky, nebo používat interní funkce, které jsou téměř stejné, jako u jiných CPU. Vidíme, že máme použitou funkci součtu integer proměnných a také nastavení nějakých digitálních výstupů přepínačem. Můžeme také vytvářet a používat jen místní proměnné - Local variables.


Vizualizace funguje také velmi jednoduše, vytvoří se obrazovky, na ně umístí prvky - widgety a nastaví se jejich vlastnosti. Nejde nastavovat vše detailně tak jako třeba u HMI panelů a software, ale to ani není úmyslem.

Přes „Data Binding“ připojíme k prvku nějakou proměnnou, konkrétně na LED widget stav digitálního vstupu. Mimochodem, zatímco LED widget můžeme libovolně zvětšovat, přepínač zatím bohužel ne. Takových detailů se dá najít více, ale ne vše je pro každého důležité.

Pokud jsme připojeni, máme k dispozici také online monitoring PLC programu, jak je vidět.


Vizualizace je přístupná na adrese v adresním řádku, stačí počítač připojený do stejné sítě jako PLC, nebo pro přístup odkudkoliv aktivovat VPN vzdálené spojení. Přepínači ovládáme přímo digitální výstupy, vstupy jsou indikovány kulatými LED.

Vstup termočlánku a také grafický průběh teploty. V PLC programu jsme ještě převedli Real na Integer, přičetli pět a to je ta hodnota ve žlutém poli

Náš základní vzorec v PLC: A + B = C. Editace proměnných A a B přímo nebo pomocí slideru.

Když jede vizualizace přes webový server, tak se nabízí vyzkoušet možnost připojení a ovládání PLC z mobilu.

Stykač na výstupu PLC a jeho ovládání. Dobře je to vidět na videoukázce níže.

Vizualizace není úplně automaticky přizpůsobitelná rozlišení mobilního telefonu, je to vidět při poloze na výšku. Je lepší si ve vizualizaci nastavit rozlišení obrazovky podle rozlišení mobilu.

Obrazovky a grafy při orientaci na šířku jsou ale v pořádku.
Automatické přizpůsobení vizualizace k rozlišení prohlížeče není zase až tak jednoduché udělat, počkáme si na nový firmware webového serveru CPU, i když tohle není nějaká zvláštní priorita.

Závěr:

PLC s takovou funkcí all-in-one. Funguje to dobře, použití, vzhledem k možnostem webserveru, pro menší a možná i střední aplikace. Co vylepšovat by se jistě našlo, uvidíme, jak se to projeví v novém firmware. Příště si ještě ukážeme nějaký hardware pro měření energie, jeho připojení do sestavy CPU a vizualizace.
V každém případě je tohle PLC bezva pro všechny, kdo se chtějí i něco naučit a udělat si vlastní aplikaci. Pro první výsledky stačí jeden dva večery a obyčejný i starší notebook s Ethernetovým portem. Žádný software, žádné licence, žádné instalace, žádné nároky na prostor na disku, na procesor, na OS a další.

Jaroslav Blažek